Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Οι Έλληνες Last Drive στο Gagarin 205

Posted at   1:12:00 μ.μ.  |  in   Last Drive

Οι Έλληνες Last Drive συνεχίζουν την παράδοση του ανοιξιάτικου road trip τους και ετοιμάζουν το Σάββατο 19 Μαΐου, στο Gagarin 205, μια low budget μουσική υπερπαραγωγή.
Μερικά πράγματα αξίζει να γίνονται παράδοση. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι Last Drive ξεκινούν το σύντομο road-movie της άνοιξης, για να βρεθούν με τους φίλους τους. Να ξανασμίξουν με τους μαχητικούς ονειροπόλους που απαρτίζουν τις rock 'n' roll κοινότητες της Ελλάδας– να παίξουν τα τραγούδια τους και να μοιραστούν μαζί τους τη στιγμή. Να κρατήσουν ζωντανό αυτόν τον κύκλο της ενέργειας που συμβαίνει από τότε που ξεκίνησαν και τους κάνει να συνεχίζουν.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσαν την ηχογράφηση του νέου τους E.P. με τίτλο «News from Nowhere», που περιέχει τέσσερα καινούργια τραγούδια που πρωτοπαίχτηκαν στις τελευταίες συναυλίες του γκρουπ. Από τα τέλη Απριλίου ξεκίνησαν τη μίνι περιοδεία τους σε τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα-Αγρίνιο-Άρτα) και δύο της Κρήτης (Χανιά και Ηράκλειο).

Φορτωμένοι με θυμό που γυρεύει να μετασχηματιστεί σε χιλιόμετρα και ντεσιμπέλ και έχοντας μαζί τους όπως πάντα το ασυναγώνιστο Drive Road crew, είναι έτοιμοι να προσθέσουν μερικές ακόμη σελίδες στο θορυβώδες χρονικό αγρύπνιας και υπέροχης ματαιότητας που γράφουν ο δρόμος και το rock 'n' roll.

Ο δρόμος καταλήγει στο Gagarin, όπου στις 19 Μαΐου οι Drive θα είναι παρόντες στο καθιερωμένο ραντεβού τους, με προσκεκλημένους αυτή τη φορά τους Ελβετούς Hard Coming Love.

Την συναυλία θα ανοίξουν οι Hard Coming Love και τα εισιτήρια προπωλούνται προς 10 ευρώ. Στο ταμείο θα πωλούνται προς 12 ευρώ.

Πληροφορίες: Σάββατο 19 Μαΐου, Gagarin 205, Αθήνα, http://thelastdrive.eventbrite.com .



Η Ιστορία

Οι The Last Drive είναι ελληνικό μουσικό συγκρότημα απ' την Αθήνα. Σχηματίστηκαν στην Αθήνα το 1983 σαν γκαράζ πανκ μπάντα και στη δεκαετία του '90 στράφηκαν σε έναν πιο σκληρό ήχο. Θεωρούνται το σημαντικότερο ελληνικό ροκ συγκρότημα της δεκαετίας του '80 κι ένα απ' τα σημαντικότερα της ελληνικής ροκ ιστορίας. (το όνομα τους προέρχεται από την ονομασία ενός κοκτέιλ που σερβιρόταν σε ένα μπαρ στους Αμπελόκηπους)

1983-1986

Ξεκίνησαν να παίζουν σαν Last Drive στα τέλη του 1983 κι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο κλαμπ "Ροντέο" στις 27 Δεκέμβρη 1983. Τις πρώτες τους εμφανίσεις τις πραγματοποίησαν ως τρίο - Alex K. (τραγούδι, μπάσο) Nick (κιθάρα) Chris B.I. (ντραμς).[1], με εξαίρεση την πρώτη, όπου στο σχήμα συμπεριλαμβανόταν και ο P.E.P.P. Ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του P.E.P.P, για να φτιάξει το δικό του συγκρότημα (Psychotic Cockroaches) το σχήμα συμπληρώθηκε με το Γιώργο "B. George Bop" Καρανικόλα (ο οποίος έπαιζε μέχρι τότε στους Be Bop Jungle) στην κιθάρα.

Το γκρουπ έπαιζε κατά βάση γκαράζ με ροκαμπίλλυ και σερφ επιρροές. Τη μουσική τους την ονόμαζαν οι ίδιοι Trash Rockabilly. Οι πρώτες τους διασκευές ήταν από fifties, ενώ αργότερα από τα sixties και seventies. Σύμφωνα με τους ίδιους[1], αυτό έγινε επειδή οι επιρροές τους δεν ήταν τόσο από συγκεκριμένα συγκροτήματα, όσο από ένα συγκεκριμένο πνεύμα μουσικής, που διέκρινε και το rockabilly και το garage punk και το seventies punk.


Άρχισαν εμφανίσεις στα undergound στέκια της εποχής, ενώ κάποια από τα μέλη έπαιξαν με τους Blue Light στο πρώτο τους live στον "Πήγασο". Το 1985 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους επτάιντσο σιγνκλ, Midnite Hop, ενώ είχαν ένα κομμάτι και στην κασέτα της Δικαίωμα Διάβασης "Live στο Κύτταρο". Το ΕΡ περιείχε δύο συνθέσεις του Alex - "Poison", "Right by my Side" και μια του George - " Midnight Hop".


1986-1990

Το 1986 κυκλοφόρησε το πρώτο τους LP Underworld Shakedown, κάνοντας αρκετή αίσθηση τόσο για το περιεχόμενό του όσο και για την παραγωγή (των ίδιων των Drive) που ήταν σε ασυνήθιστα ψηλό επίπεδο για τα δεδομένα της ανεξάρτητης σκηνής της εποχής. Συνέχισαν με πολλά live στην Αθήνα και άλλες πόλεις. Άνοιξαν την συναυλία των Watermelon Men (Αθήνα, φθινόπωρο 1987) με τη συμμετοχή του Mike Blood, τραγουδιστή των αυστραλών LimeSpiders[2] Την Άνοιξη του 1987 κάνουν την πρώτη περιοδεία στο εξωτερικό, σε Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Γαλλία. Παίζουν μαζί με τους Fuzztones, τους Creeps, τους Stomachmouths, τουςDizzy Satellites και άλλους. Μετά τη τουρνέ ο Καπετανόπουλος αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τον P.E.P.P. (Πάνος Κασιάρης). Το 1988, κυκλοφόρησε το Heatwave, δίσκος που τους καθιέρωσε και στη γκαράζ σκηνή της Ευρώπης, επανακυκλοφορώντας (με διαφορετικό εξώφυλλο) από τη γερμανική εταιρία Music Maniac. Η επιτυχία τους αυτή τους έφερε στη Γερμανία όπου συμμετείχαν στο φεστιβάλ "Berlin Independence Days", ηχογραφώντας παράλληλα και το EP Time[3]. Παράλληλα ο ήχος του γκρουπ αρχίζει και γίνεται πιο σκληρός. Ο Πωλ Κάτλερ των Dream Syndicate έγινε ο παραγωγός για τα δυο επόμενα albums.


1990-1995

Το Blood Nirvana, που κυκλοφόρησε το 1990, σηματοδότησε την αλλαγή στον ήχο τους, απογοητεύοντας όμως και τους σκληροπυρηνικούς γκαραζάδες και τελειώνοντας τη συνεργασία τους με τη Music Maniac. Αρχίζουν να γνωρίζουν πλατύτερη επιτυχία και τον ίδιο χρόνο ανακηρύσσονται μπάντα της χρονιάς από τους αναγνώστες του περιοδικού Ποπ & Ροκ. Παίζουν με τους Wipers, τους Jesus & Mary Chain, τους Gun Club και περιοδεύουν τη Γερμανία μαζί με τους Dead Moon. Μετά την περιοδεία, αποχωρεί ο P.PEP προκειμένου να ασχοληθεί με τη γραφιστική (συνεργάστηκε αργότερα στο artwork του Subliminal) και στη θέση του έρχεται ο Θάνος Αμοργινός που παραμένει έως σήμερα.


Το 1992 κυκλοφορεί το F*head Entropy. Είναι η πιο ώριμη δουλειά τους και με το νέο τους ήχο παίρνουν μέρος στην τότε έκρηξη της ελληνικής σκηνής. Ακολουθεί περιοδεία στην Ισπανία. Στις 23/12/93 οι Last Drive γιορτάζουν τα δέκα χρόνια τους με ένα Live στο West Club. Το 1994 τελειώνει η συνεργασία τους με τη Hitch Hyke, υπογράφουν με την BMG και κυκλοφορούν τοSubliminal, άλμπουμ που ήταν και το τελευταίο τους. Τον επόμενο χρόνο ο Καρανικόλας αφήνει το συγκρότημα μετακινούμενος στις ΗΠΑ και σε μερικούς μήνες οι Last Drive διαλύονται μετά από δώδεκα χρόνια στο δρόμο, έχοντας κάνει φανατικούς φίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αξέχαστα live και δημιουργώντας ένα θρύλο που θα ζήλευαν τα περισσότερα ελληνικά συγκροτήματα.


1995-σήμερα

Ο Γιώργος Καρανικόλας συνέχισε με τους Blackmail, που έπαιζαν νεοψυχεδέλεια με έμφαση στις κιθάρες και σε γενικές γραμμές συνέχισαν από εκεί που σταμάτησαν οι Drive. Παλιότερα, το 1986, ο Καρανικόλας είχε κυκλοφορήσει το EP "Το Φως Και Η Σκιά Του" (12" EP, 1986, Wipe Out,WOR 4) με τη συνεργασία (εκτελεστικά) 2 ακόμα μελών των Last Drive. (Alex K. και Chris B.I)



Μέλη

Αλέξης Καλοφωλιάς (Alex K.) - Μπάσο, φωνή

Γιώργος Καρανικόλας (B.George Bop) - Κιθάρα, φωνή

Χρήστος Μιχαλάτος (Chris B.I.) - Τύμπανα

Θάνος Αμοργινός (T.H. Lime) - Κιθάρα (1990-)

Πάνος Κασιάρης (P.PEP) - Κιθάρα (1987-1990)

Νίκος Καπετανόπουλος (Nick "Pop Mind") - Κιθάρα (1984-1987)

Share this post

About Music Scene on Air

Music Scene on Air by Mousikos Dromeas digital press Google+.

http://go.linkwi.se/z/11376-1/CD13821/?
About - Privacy Policy - Contact us
Copyright © 2013 Music Scene οn Air . by Mousikos Dromeas
Proudly Powered by Mousikos Dromeas .
back to top